Hoe herken je de signalen?
Bij een overspannen werknemer roept iedereen dat hij of zij rust moet nemen, maar tegelijk wil deze persoon zelf zo snel mogelijk weer aan het werk. Logisch, vanuit verschillende invalshoeken. Maar bij fouten in het begintraject, loop je later vast. Hoe herken je de signalen?
Burn-out is psychisch verzuim, maar het heeft wel degelijk een fysieke component. Als je daaraan voorbijgaat, keert een collega terug op de werkvloer maar beginnen dáár de problemen van voren af aan… en lijkt het allemaal nog veel langer te gaan duren dan waarvoor was gevreesd.
Dat is te voorkomen door juist te waarborgen dat er ook aan het fysiek herstel gewerkt is. Hoe herken je tijdens de re-integratie dat dat herstel nog niet optimaal is?
Drie signalen waarvan de alarmbel zou moeten gaan rinkelen…
Signaal 1: De medewerker blijft heel emotioneel, ook tijdens het werk.
Je ziet hoe moeilijk hij of zij het heeft en het lijkt een overmatige reactie op iets kleins. Dit is vaak een reden om weer met de coach of psycholoog te praten, maar eigenlijk is het emotioneel centrum in het brein nog onvoldoende hersteld. Als dat wel goed hersteld was, dan zou de medewerker niet direct uit het lood geslagen zijn van zoiets kleins.
Signaal 2: De urenopbouw gaat heel langzaam.
Het begint met een uurtje per dag, bouwt voorzichtig op, maar blijft ergens hangen rond de drie à vier uur per dag. Dat is geen onwil, de medewerker heeft nog weinig energie en het verwerken van alle informatie die op het werk op je af komt, kost veel energie. Een gezond lichaam is in staat om voldoende energie vrij te maken. Als dat bij herhaling niet lukt, is het lichaam nog onvoldoende hersteld.
Signaal 3: De medewerker schiet steeds in de stress.
Er hoeft maar iets te gebeuren en het is weer raak. Je ziet het gebeuren maar begrijpt de sterke stressreactie niet, de medewerker zelf begrijpt het meestal ook niet. We zijn gewend stress mentaal te benaderen en gaan op zoek naar de reden van de stress. De reden hoeft helemaal niet in de buitenwereld te liggen. De eigen fysieke stressreactie kan nog steeds ontregeld zijn en springt sneller aan. Meer is het niet. Maar het werkt de re-integratie wel tegen.
Herken je één of meer signalen? Dan is er gelukkig wél een oplossing. Die oplossing heet fysiek herstel.
Een werknemer kan zélf de lichamelijk stressreactie leren beïnvloeden en zo z’n eigen cortisol manager worden.
Wil je weten hoe het werkt, wat de (geweldige) resultaten zijn, kijk dan de Cortisol-manager. Wil je direct even sparren of dit in jouw casus ook klinkt als een goede oplossing, bel of mail me dan rechtstreeks.
Stagneert de re-integratie van je medewerker, dan is het herstel nog niet volledig. Een psycholoog of coach kan hier niet veel mee, want het is de fysieke schade die zo emotioneel en besluiteloos maakt. De Cortisol-manager kan dit wel oplossen.