Al die tips waar je niets mee kan!

tips bij stress

Gepubliceerd op 7 september, 2020

“Je moet gewoon meer lummelen, doe ik ook.”
“Ga leuke dingen doen, daar krijg je energie van.”
“Ga mee sporten, dat is goed voor je. Daar krijg je energie van.”
Allemaal goedbedoelde tips, maar je kan er niets mee als je écht last hebt van stress.

Gewoon gaan lummelen om een burn-out te voorkomen

Allereerst dat lummelen. Je hoort en leest het regelmatig: We doen te veel. Gewoon gaan vervelen, lummelen, voor je uit staren en niets doen. Dat is goed voor je en zo voorkom je een burn-out.

Begrijp me niet verkeerd. Het is héél belangrijk om te lummelen, te staren en niets te doen. Inderdaad, daardoor kan je weer opladen. Energie op doen. Dat is nodig.

Ja, we kunnen stress voorkomen door vaker te lummelen. Maar als je eenmaal in een burn-out zit, dan red je het daar niet mee. Dan kun je lummelen tot je een ons weegt en dat vervelen krijg je er vaak gratis bij, maar je ervaart niet dat het je helpt.

En dat klopt.
Vaak  krijgen mensen dat lummelen helemaal niet voor elkaar. Ze kunnen wel gaan zitten, maar hun hoofd gaat door. Van de hak op de tak en steeds in cirkeltjes…

Ontspannen

Hetzelfde verhaal met ontspannen! Je wilt wel… maar het gaat zo ontzettend moeizaam en er hoeft maar iets te gebeuren of je schiet weer terug in de stress-stand. Daar bovenop de frustratie die dat dan weer bij je oproept en je bent weer terug bij af. Niets opladen, je voelt je energie weglopen. Kan ik het dan nóg niet? Wat moet ik dán doen om te ontspannen en te herstellen?

Sporten, heel gezond!

Zouden we inderdaad meer moeten doen. Veel van ons in ieder geval. Maar een lijf dat geen energie meer kan aanmaken om de gewone dagelijkse dingen te doen, dat moet je niet ook nog eens extra belasten met sporten. Zeker niet in de eerste fase van het herstel. Toch is dat wat veel mensen juist wel gaan doen. Ze spreken zich moed in, zeggen dat ze niet moeten zeuren en doorzetten. Je wilt toch beter worden? En daar gaan ze, ze nemen de dagen daarna, als ze een enorme terugval hebben, op de koop toe en hebben het gevoel dat ze goed bezig zijn.

Herken je het?

Dan wil ik je één ding meegeven. Je hebt immers al genoeg aan je hoofd. Bedenk: een gezond lijf werkt anders dan een lijf dat een burn-out heeft. Daarom helpen al die goedbedoelde tips niet, die zijn voor gezonde lijven.

Dus laat je niet gek maken met tips waar je niets mee kan. Tips waardoor je je nog incompetenter voelt dan je al deed. Dit zijn namelijk tips voor een lijf dat nog gezond functioneert. In zo’n lijf werkt het wel.

Wil jij jouw lijf laten herstellen van stress en burn-out?

Dat kan, door je eigen cortisol-manager te worden. Zodat je je lijf kunt helpen om te herstellen en je mentale gesteldheid vanzelf volgt. Nooit andersom. En daarom zo doeltreffend.

 

De Cortisol-Manager

Het missende puzzelstukje bij duurzaam herstel van stress

Pin It on Pinterest