De Cortisol-Manager

Fysiek herstel is de eerste cruciale stap

Waarom laten we die eerste stap over aan het toeval?

De eerste stap in het protocol voor medewerkers met stressklachten is rust. Het idee hierachter is dat door rust het fysieke herstel optreedt. Dat klopt in theorie, in de praktijk werkt het anders.

De werknemer zelf, betrokken en gedreven, lukt het niet om tot rust te komen. Het stormt in zijn hoofd en zijn lijf reageert heftig op elke prikkel. Het voelt als falen. Rust voelt niet als hulp. Of herstel.

Hoe langer het duurt, des te meer er wringt. Vanaf de werkvloer is het soms lastig te begrijpen dat het zo lang duurt en groeit het ongeduld bij collega’s, leidinggevende en HR. ‘Gaat het herstel echt zo langzaam?’

Toch blijft de bedrijfsarts ‘geen benutbare mogelijkheden’ aangeven. Weer niet.

En dan?

Uiteindelijk? Dan komt de werknemer terug. Alles totaal ontwend. Ze zijn naar mindfulness en yoga geweest, meer gaan bewegen en zich bewust van hun energiegevers en energievreters. Maar de praktijk is weerbarstig. Ze willen meedraaien, moeten zich weer inwerken én zijn continue bezig om zich af te vragen of ze niet over hun grens gaan. Hoe goed ze ook hun best doen, ze lopen al snel weer tegen stress aan en hebben geen idee wat ze dan nog moeten doen om er van af te komen. 

Aanpak via biopsychosociaal model

Dit is even kort door de bocht, maar het is wel de praktijk, omdat we gewend zijn aan het idee dat burn-out en stress een mentaal probleem is. Het is tijd voor een aanpak volgens het biopsychosociaal model. Want biologisch wetenschappelijk is er van alles te zeggen over stress. En dan blijkt dat stress evenzeer een fysieke component heeft. Een fysieke component die grote invloed heeft op het mentale. Als je die niet aanpakt, dan  heeft een coach of psychologische behandeling geen zin.

Rust is cruciaal voor herstel.
Niet de rust van bankhangen, Netflixen en roze koeken eten.
Wel de rust…door activatie op maat.

Wat wel?

Het stresssysteem tot rust brengen is nodig om het lichaam te laten herstellen. Om dat te kunnen beïnvloeden, moet de werknemer zelf begrijpen wat er gebeurt in zijn lichaam. Technieken leren om die stresshormonen weer in balans te krijgen, om die gejaagdheid uit zijn systeem te bannen. Dan pas krijg je rust én vervolgens herstel.

Daarom doen wij het anders

Door direct een handreiking te doen tot activeren van fysiek herstel. Geen geforceerde rust nemen, maar inzicht en grip geven op de lichamelijke klachten. Met e-learning weet een gemotiveerde werknemer zich gesteund, zonder druk vanuit de werkgeverskant. En in complete privacy.

Snel effectief

De werknemer merkt snel het verschil, dat stimuleert. De herkenning van wat ze voelen, de opluchting als ze merken dat ze invloed kunnen uitoefenen en ze zich snel een stuk beter voelen. Weer grip krijgen en dat in eigen hand hebben.

voor de

HR-professional

De Cortisol-Manager

 • versnelt het duurzaam herstel 
 • kan ingezet worden vanaf de tweede week na uitval
 • vermindert terugval in re-integratie
 • is een win-win oplossing voor werkgever en werknemer
voor de

Bedrijf- of huisarts

De Cortisol-Manager

 • verbetert de energetische belastbaarheid
 • past in de rustfase van het fasen-taken-model uit de NVAB-richtlijn
 • werkt met 4 soorten disbalans in het stresssysteem
 • is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
voor de

psycholoog / coach

De Cortisol-Manager

 • e-learning en methodiek zijn ook toepasbaar in eigen trajecten van professionele behandelaars/coaches
 • heeft aantoonbaar succes bij deelnemers
 • beperkt de contacturen
 • interesse in de opleiding en toepassing? Lees hier meer.

Testimonials

De Cortisol-Manager is succesvol in de praktijk.

“Wat me opvalt bij de medewerkers is dat zij enthousiast zijn over de cortisolmanager. Inzicht in wat er aan de hand is geeft erkenning van hun klachten, en handvatten om te herstellen maakt het concreet. Vanuit de werkgeverskant merk ik dat het rust geeft. De medewerker is met een traject bezig dat ergens toe leidt. Terugkeer naar het werk wordt vaak gemakkelijker en ook dan loopt de begeleiding vaak door, zodat de medewerker er niet alleen voor staat.”

guusje review cortisol manaager

Guusje Snip

HRM
“Ik heb zoveel geleerd dat ik nu – en in de toekomst – beter kan anticiperen op fysieke (& mentale) reacties van stress. Ik heb meer energie en voel mij fysiek en mentaal veel beter dan een aantal maanden geleden.
Je vroeg me om een rapportcijfer? Nou, dat is een dikke negen!”

testimonial

Remko

Leerkracht basisonderwijs & IB-er
“De diagnose is uiteraard niet leuk, maar er valt nu wel veel op z’n plek. En ik kan er nu op een goeie relationele manier mee omgaan, dankzij jouw programma!
Dus ik hou het zelf maar op een gelukje bij een ongeluk en stap met opgeheven hoofd de medische molen in. En ik ben je nog dankbaarder dat ik van jou heb geleerd hoe ik met stressvolle situaties om moet gaan en deze energie in iets positiefs kan omzetten!”

testimonial cortisol-manager

Mandy

Oogheelkundig assistent
Voorwaarden?
Ja, die zijn er. De werknemer moet het wel willen. Stuur de link naar de pagina voor werknemers door of laat ze vrijblijvend contact opnemen voor een oriënterend gesprek.
En wie betaalt?
De werkgever. Tenzij je anders afspreekt of als coach deze e-learning onderdeel maakt van een traject. Na betaling is de online omgeving direct toegankelijk. Die bestaat uit 23 lessen, die deelnemers in eigen tempo doorlopen in gemiddeld 9 weken.
Maar E-learning, werkt dat wel?
Dat blijkt wel uit de goede resultaten. Via de opdrachten volgt de coach de voortgang. Deze monitoring werkt perfect om op het juiste moment een zetje te geven, of een coaching sessie in te lassen. In de Cortisol Manager is de persoonlijke interactie heel direct voelbaar en dat wordt door deelnemers ook zo aangegeven. Die persoonlijke interactie kan door andere professionals op eigen wijze worden ingekleurd.
Is er een ja?
Staat hij/zij wel open voor het managen van stressreacties in zijn lichaam? Dan plannen we via onze online agenda een gratis kennismakingsgesprek waarbij de deelnemer ook meer inzicht krijgt in de online omgeving.
Is er een definitief ja, dan ontvangt de werkgever een factuur. Na betaling krijgt de werknemer direct toegang tot de Cortisol Manager zodat hij zelf weer grip krijgt op zijn stress, fysieke reacties en emotionele gevolgen.
Laat de werknemer hier zelf een datum en tijdstip inplannen voor de gratis intake.
En daarna?
Het programma blijft een jaar beschikbaar. Tijdens het doorlopen van het programma, blijft de bedrijfsarts de werknemer begeleiden. Deze bepaalt wanneer de werknemer start met re-integreren. Wat we merken is dat werknemers veel sneller kunnen starten met re-integreren en dat het fysieke herstel ze mentaal weerbaarder maakt.

Hard bewijs? Dat is de praktijk

Meer weten?

Whitepaper

white paper cortisol manager
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en download direct de whitepaper ‘Waarom snel naar een coach of psycholoog niet de juiste interventie is bij burn-out’

Webinars

webinars
Of schrijf je in voor één van de speciale webinars voor HRM of voor zelfstandige stresscoaches die zelf met de Cortisol Manager willen werken.

Enthousiast?

Plan hier een belafspraak met Eugenie Oomes voor verdere informatie en toepassing.

Deze blogs kunnen ook waardevol voor je zijn

Pin It on Pinterest