De Cortisol-Manager
Fysiek herstel is de eerste cruciale stap
Waarom laten we die eerste stap over aan het toeval?
De eerste stap in het protocol voor medewerkers met stressklachten is rust. Het idee hierachter is dat door rust het fysieke herstel optreedt. Dat klopt in theorie, in de praktijk werkt het anders.
De werknemer zelf, betrokken en gedreven, lukt het niet om tot rust te komen. Het stormt in zijn hoofd en zijn lijf reageert heftig op elke prikkel. Het voelt als falen. Rust voelt niet als hulp. Of herstel.
Hoe langer het duurt, des te meer er wringt. Vanaf de werkvloer lijkt het alsof de werknemer zich wel kan schikken in zijn nieuwe rust. Daardoor groeit het ongeduld bij collega’s, leidinggevenden en HR. ‘Het is nu toch wel een keer klaar’?
Toch blijft de bedrijfsarts ‘geen benutbare mogelijkheden’ aangeven. Weer niet.
En dan?
Uiteindelijk? Dan komt de werknemer terug. Alles totaal ontwend. Ze zijn naar Mindfulness geweest, maar hebben nog geen idee hoe ze die inzichten moeten toepassen in een werksituatie. Dus draait hun hoofd direct overuren. Ze willen meedraaien, moeten zich inwerken én zijn continue bezig om zich af te vragen of ze niet over hun grens gaan. Geen wonder dat ze weer stress krijgen!
Dit is even kort door de bocht.
Maar het is wel de praktijk, omdat we gewend zijn aan het idee dat burn-out en stress een mentaal probleem is. Het is tijd voor een bio-psychologische aanpak.
Want biologisch wetenschappelijk is er van alles te zeggen over stress. En dan blijkt dat stress evenzeer een fysieke component heeft. Als je die niet aanpakt, heeft psychologische behandeling geen zin.
Rust is cruciaal voor herstel.
Niet de rust van bankhangen, Netflixen en roze koeken eten.
Wel de rust…door activatie op maat.
Wat wel?
Het stresssysteem tot rust brengen is nodig om het lichaam te laten herstellen. Om dat te kunnen beïnvloeden, moet de werknemer zelf begrijpen wat er gebeurt in zijn lichaam. Technieken leren om die stresshormonen weer in balans te krijgen, om die gejaagdheid uit zijn systeem te bannen. Dan pas krijg je rust én vervolgens herstel.
Daarom doen wij het anders
Door direct een handreiking te doen tot activeren van fysiek herstel. Geen geforceerde rust nemen, maar inzicht en grip geven op de lichamelijke klachten. Met e-learning weet een gemotiveerde werknemer zich gesteund, zonder druk vanuit de werkgeverskant. En in complete privacy.
Snel effectief
De werknemer merkt snel het verschil, dat stimuleert. De herkenning van wat ze voelen, de opluchting als ze merken dat ze invloed kunnen uitoefenen en ze zich snel een stuk beter voelen. Weer grip krijgen en dat in eigen hand hebben.
HR-professional
- Verdiept en versnelt het herstel
- Kan ingezet worden vanaf de tweede week na uitval
- Vermindert terugval in re-integratie
- Is een win-win oplossing voor werkgever en werknemer
Bedrijf- of huisarts
- Verbetert de energetische belastbaarheid
- Past in de rustfase van het fasen-taken-model uit de NVAB-richtlijn
- Werkt met 4 soorten disbalans in het stresssysteem
- Is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
psycholoog / coach
- E-learning en methodiek zijn ook toepasbaar in je eigen traject
- Beperkt de contacturen
- Is toepasbaar voor professionele behandelaars/coaches
- Heeft aantoonbaar succes bij deelnemers
Testimonials
De Cortisol-manager is succesvol in de praktijk.

Guusje Snip
Je vroeg me om een rapportcijfer? Nou, dat is een dikke negen!”

Remko
Dus ik hou het zelf maar op een gelukje bij een ongeluk en stap met opgeheven hoofd de medische molen in. En ik ben je nog dankbaarder dat ik van jou heb geleerd hoe ik met stressvolle situaties om moet gaan en deze energie in iets positiefs kan omzetten!”

Mandy
Voorwaarden?
En wie betaalt?
Maar E-learning, werkt dat wel?
Is er een ja?
Is er een definitief ja, dan ontvangt de werkgever een factuur. Na betaling krijgt de werknemer direct toegang tot de Cortisol Manager zodat hij zelf weer grip krijgt op zijn stress, fysieke reacties en emotionele gevolgen.
Laat de werknemer hier zelf een datum en tijdstip inplannen voor de gratis intake.
En daarna?
Hard bewijs? Dat is de praktijk
Meer weten?
Whitepaper
Webinars

Enthousiast?
Deze blogs kunnen ook waardevol voor je zijn
Een burn-out klacht is nog geen burn-out diagnose!
Het ene na het andere onderzoek buitelt over ons heen. Over corona en stress. De boodschap: corona zorgt voor grote toename van burn-out klachten. We schijnen zelfs af...
De 5 oorzaken waardoor een burn-out onnodig lang duurt
Snel in actie komen als er sprake is van een burn-out of overspannenheid is belangrijk om langdurige uitval te voorkomen. Bij de meeste HR professionals is dat wel...
Aan deze signalen herken je dat je overspannen collega nog niet fysiek hersteld is
Hoe herken je de signalen? Bij een overspannen werknemer roept iedereen dat hij of zij rust moet nemen, maar tegelijk wil deze persoon zelf zo snel mogelijk weer aan...