Selecteer een pagina

DE CORTISOL-MANAGER

Stress wordt vooral als mentaal probleem gezien, maar dat is niet het hele verhaal.

Verzuim door stress duurt lang, re-integreren gaat met vallen en opstaan en mensen blijven lang emotioneel en kwetsbaar. Het is een zwaar proces voor degene die is uitgevallen en duur voor de werkgever. Herstel lijkt slecht te beïnvloeden en het duurt lang voor iemand weer volledig aan het werk is.

Dat kan anders

Door de juiste interventie op het juiste moment in te zetten
– voorkom je dat je werknemer na uitval eerst dieper wegzakt
– is er minder terugval tijdens re-integratie
– ervaart je werknemer snel grip op de stress-reactie
– versnelt het totale herstel
– kan je werknemer bij terugkeer weer echt meedoen in plaats van bezig te zijn met het bewaken van grenzen.

De Cortisol-manager kan je hierbij helpen

Uitvallen door stress is het resultaat van schade aan het lichaam, ontstaan door een stresssysteem dat lange tijd overuren draait. Die schade veroorzaakt de problemen die zo kenmerkend zijn bij stress: het emotioneel zijn, kort lontje hebben, gejaagd voelen, slecht slapen, paniek, niet helder kunnen nadenken, moe, ….. 

Reguliere behandelingen gaan met deze symptomen aan de slag. De Cortisol-manager start bij de bron.

Door de langdurige stress is de stressreactie uit balans waardoor iemand óf niet meer tot rust komt óf niet meer vooruit te branden is. Er zijn vier manieren waarop je stressreactie uit balans kan zijn, met elk een eigen hersteltraject.

Zolang de fysieke schade niet hersteld is, blijft iemand emotioneel en kwetsbaar. Daarom: eerst focus op fysiek herstel, pas daarna zal een coach of psycholoog echt effectief kunnen zijn.

Hoe het werkt

De Cortisol-manager is een e-health interventie met persoonlijke coaching en opdrachten. De e-learning zorgt voor achtergrond en theorie en maakt dat de coaching snel de verdieping in kan. De focus van de coaching ligt op het toepassen van de leerstof. De deelnemer krijgt op maat naar stresstype een herstelpad aangeboden.

In deze aanpak staat centraal:

wat je lichaam doet bij stress en hoe jij daar het beste op kan reageren

s

hoe belangrijk je fysieke conditie is voor je stressweerstand (maar dat intensief sporten vaak niet de oplossing is)

dat je stresssysteem op verschillende manieren uit balans kan zijn en dat elk type een eigen aanpak vaagt

g

hoe je met voeding de stressreactie kan remmen (of juist versterken)

hoe je de energie van stress vóór je kan laten werken

wat jij het beste kan doen om te zorgen dat je herstelt

Het traject start met een gesprek waarna de deelnemer besluit om wel of niet door te gaan. Na betaling of na akkoord van de werkgever kan de inschrijving afgerond worden en krijgt de deelnemer toegang tot de e-learning.  

Het programma duurt 23 dagen. De meeste deelnemers nemen 6 tot 12 weken de tijd om het programma door te lopen en het geleerde in hun dagelijks leven toe te passen. Op een aantal vaste momenten is er een coachgesprek, verder naar behoefte.

Door de Cortisol-manager heb ik inzicht gekregen in wat stress met mijn lijf doet en daarbij handvatten gekregen om heel concreet de stress aan te pakken. Toen ik net begon, zat ik echt vol in mijn burn-out. In mijn ‘hoofd’ ging het wel okee, maar vooral lichamelijk was ik echt ‘op’. Door de oefeningen wordt het niet alleen een theoretisch verhaal, maar wordt het ook concreet gemaakt.
Ik vind het heel erg fijn om in mijn eigen tempo de lessen te volgen. De combinatie met coaching heb ik als superfijn ervaren!!

Clarike

Na dik een jaar lang in een burnout gezeten te hebben en veel gesprekken en trainingen met psychologen, wist Eugenie in ruim 2 maanden tijd de juiste snaar te raken. Nu ben ik nu over het ergste heen. Ik heb meer grip op mijn functioneren. Het is fijn dat je de training in je eigen tijd kan volgen. De afwisseling van tekst, multiple choice vragen, filmpjes en open vragen maken het overzichtelijk en behapbaar. Wat heel erg prettig is met een hoofd dat snel vol zit en overprikkeld raakt. Ik ben blij dat ik Eugenie gevonden heb!

Christa
Onderwijsassistent po, 41

Grip op werkstress heeft mij enorm geholpen om grip te krijgen op mijn stress. Ik heb inzicht gekregen in wat stress nu werkelijk inhoudt en zie nu in dat het een super mechanisme van mijn lijf is, dat me vooral probeert te helpen! De oefenen, de filmpjes en de persoonlijke terugkoppeling over mijn voortgang hebben me uit mijn dip gehaald en nu heb ik handvatten die ik kan toepassen wanneer ik het gevoel heb dat het wel een beetje minder mag.

Ingeborg
Jurist

Door de eenvoud en doelgerichtheid heb ik het gevoel iets bruikbaars in handen te hebben. Nu ik het ook in de praktijk toepas levert me dat weer meer inzichten op. 

Joost
ondernemer, 63

De Cortisol-manager leverde mij belangrijke inzichten en simpele handelingsperspectieven met het resultaat dat ik een rust ervaar die mij een sterk gevoel geeft. Het programma is hands-on en pragmatisch. De coach heeft een prettige en authentieke stijl. Geen zware kost, maar luchtige logica, humor en echt contact.

Charlotte
ondernemer, 39

De Cortisol manager: een complete benadering bij langdurige stress. Waar de traditionele aanpak bij deze klachten vooral bestaat uit de psychische benadering en het lichaam meer bijzaak is, benadert dit programma het juist vanuit de kant van de fysiologische processen in het lichaam en de werking van het brein en de invloed van stress hierop. De Cortisol manager biedt je mogelijkheden om zelf in kleine stappen aan de verschillende knoppen te draaien en de regie te pakken i.p.v. dat je het gevoel hebt dat alles je overkomt en 1 grote brij is.

Aanvullend op het online programma geeft Eugenie, daar waar het nodig is, doortastende coaching. Ze haalt snel de angel uit waar je op vast loopt, zonder over te nemen.

Angelina
Adviseur HRD, 46

Eugénie is hartelijk, houdt focus op het gestelde doel, stelt gerichte vragen die sturen naar mogelijkheden en oplossingen. Ze straalt positiviteit en vertrouwen uit en geeft haar gesprekspartner het gevoel dat ze waardevol is en competent om eigen doelen te realiseren. Ze zet humor in, waardoor zaken niet zwaarder, maar ook niet lichter worden dan dat ze zijn. 

Christelle
43

De Cortisol-manager heeft mij in drie maanden van mijn enorme moeheid afgeholpen. Het programma heeft mij veel inzicht en kennis opgeleverd. Het is helder uitgelegd en goed toepasbaar door de kleine stapjes.

Mieke
verpleegkundige, 60

MEER WETEN OVER DEZE VERNIEUWENDE EN ONDERBOUWDE AANPAK VAN STRESS?

Veel gestelde vragen

Kan je dit wel leren via e-learning?

Ja! De mechanismen achter stress zijn heel goed uit te leggen. Daardoor is het ook geschikt om via e-learning met stress-management aan de slag te gaan. Voor de vraagstukken over toepassing in iemands leven, is de coach beschikbaar. 

Persoonlijke aanpak via e-learning?

De aanpak van de Cortisol-manager is heel persoonlijk. De e-learning maakt dat je zelf, op je eigen tijd en tempo met de stof aan de slag kan. De coach volgt je en neemt zo nodig contact met je op. Wat vaker als je het zwaar hebt en wat minder vaak als je lekker bezig bent. De deelnemer kan zelf ook op elk moment laten weten behoefte te hebben aan contact. Deelnemers ervaren deze benadering als heel persoonlijk. 

Wanneer kan ik/mijn medewerker starten?

Je medewerker kan elk moment starten. Wel is het belangrijk dat er eerst een kennismaking is geweest en de medewerker zelf achter het traject staat.

Hoe kan ik betalen?

Je kan betalen met iDeal, credit card of via een directe bankoverschrijving. Je krijgt toegang tot het programma zodra je betaling ontvangen is of zodra de werkgever schriftelijk akkoord is.

Hoe krijg je coaching?

Coaching kan op verschillende manieren: via skype, aan de telefoon of in levende lijve. Het werkt alle drie even goed, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Veel coaching gaat via de telefoon, omdat de deelnemer het prettig vindt. In het kennismakingsgesprek aan het begin van het traject kan je voor jezelf ervaren hoe jij dit vindt.

Hoe gaat dat met re-integratie?

Het volgen van de Cortisol-manager staat je re-integratie niet in de weg. De bedrijfsarts begeleidt je in je terugkeer naar werk. De Cortisol-manager maakt je sterker en zorgt dat je bij al die stappen sterker in je schoenen staat.

Hartelijk dank!