Over Eugénie

Ik ben sociaal- en organisatiepsycholoog, adviseur arbeidsomstandigheden, SIOO verandermanager, trainer, coach.

In mijn werk zag ik de frustratie over de aanpak van burn-out. Enerzijds bij de werknemer zelf die door een zwaar proces ging en het moeilijk had. Anderzijds bij de leidinggevende en HR bij wie het begrip verschuift naar onbegrip naarmate het verzuim langer duurt en de re-integratie moeizaam gaat.

Wat me vooral intrigeerde is hoe langzaam het herstel gaat bij iemand met een burn-out. Als mensen dan voorzichtig kunnen beginnen met re-integreren zijn ze nog heel kwetsbaar. Hoe weinig er bereikt was. Na al die tijd en dure trajecten.

Dit kan echt anders, waarom wordt dat niet vaker toegepast?

In mijn twintig jaar als Arbo-adviseur zag ik tientallen mensen langskomen. De meesten gefrustreerd over de situatie en moe, maar ook met de wens om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Eerst even tot rust komen en dan weer snel aan de slag.

Tot rust komen.
Het klinkt zo simpel, maar wat een opgave.
Een stressbron op zich!
Wachten, terwijl je er alles aan wilt doen om uit deze situatie te komen.
Waarom wáchten?

Ik geloof niet in rust door af te wachten.
Tot rust komen vraagt gepaste activiteit.

Burn-out heeft alles te maken met fysieke processen die verstoord zijn door langdurige stress. Als je mensen leert hoe ze actief aan de slag kunnen om die processen te laten herstellen, krijgen ze grip op de stressreactie en op het herstel.
Burn-out
Burn-out

Hoewel ik nooit een burn-out heb gehad, heb ik er veel van gezien. En als het beter kan dan we nu doen en we daarmee veel leed en kosten kunnen voorkomen, dan ga ik daar voor. Zo ben ik..

Dat fysieke herstel gaat ook over het herstel van het emotionele brein, zodat de werknemer veel minder labiel kan starten met het psychologische deel van het herstel. Waardoor ook dát beter aanslaat en de medewerker meer bereikt. Win-win.
Burn-out
Burn-out

Fysiek herstel wordt wel benoemd in veel trajecten, maar blijft ondergeschoven in de begeleiding. De betrokkene vindt het ook lastig om hier actief mee aan de slag te gaan, die is moe. De Cortisol-Manager maakt het ongrijpbare concreet en maakt de betrokkene stap voor stap manager van zijn eigen stressreactie. Al doende ervaart de betrokkene hoe het lichamelijke herstel het geestelijk herstel meeneemt. Dát is het missende puzzelstukje!

Ik heb deze bio-psychologische aanpak verankerd in een e-learning die elke psycholoog, bedrijfsarts of stresscoach kan toepassen. E-learning met persoonlijke interactie, online en afgestemd op het individu. Dat is mijn huidige aanbod.

Burn-out
Het is gebaseerd op wetenschappelijke kennis over de vele manieren waarop het stresssysteem ontregeld kan zijn, teruggebracht tot een indeling van vier. Vier typen met andere aandachtspunten.
De e-learning is bedoeld als startmodule in een psychologisch of coachtraject door een professioneel behandelaar. Dat is de opzet.

Wachten hoeft niet meer.

Interesse? Veel uitval door burn-out? Zelf last van erg veel stress?
Doe er je voordeel mee. Herstel gaat véél beter met een fysieke start van de Cortisol-Manager.

We weten dat het werkt en zien dat het werkt. De Universiteit Leiden doet nu onderzoek om wetenschappelijk bewijs van het totale concept te krijgen.

Wil je zelf werken met de Cortisol-Manager? De Cortisol-Manager is ook beschikbaar voor externe behandelaars zoals psychologen, huisartsondersteuners, stresscoaches.

Cortisol-Manager: het missende puzzelstukje voor duurzaam herstel van stress.

Onder de vlag van Grip op Werkstress geeft Eugénie Oomes voorlichting, online webinars en lezingen door het hele land.
Interesse in lezing, keynote of partnerschap?
Plan een verkennend gesprek in via de online agenda.

Pin It on Pinterest