Waarom een stagnerende re-integratie bij burn-out niet tussen de oren zit

stagnerende reintegratie

Gepubliceerd op 15 april, 2020

Burn-out psychisch?

Absoluut, het valt onder psychisch verzuim. Maar is het herstel ook een louter mentale aangelegenheid? Zeker niet! Een stagnerende re-integratie kun je oplossen – of beter voorkomen – met fysiek herstel. Ik leg je uit hoe.

Re-integratie na uitval met stressklachten duurt vaak erg lang. Lastig is ook dat het met horten en stoten verloopt: dan weer lijkt het goed, dan komt er weer een terugval of is de werknemer na een uurtje op kantoor alweer vertrokken, voor onbepaalde tijd.

Deze situaties zijn uitermate belastend voor de persoon in kwestie, die het toch al zwaar te verduren heeft met zichzelf, want vlak de zelfkritiek van overspannen werknemers niet uit! Maar het is tegelijk taaie materie voor de betrokkenen op de werkvloer.

En waar gaat het nu mis, ook die onzekerheid vormt een extra belasting.

Meestal wordt de oorzaak – en dus de oplossing – in psychologische verklaringen gezocht. Maar meestal, en dat klinkt gek, is dat onterecht.

Voor herstel is het cruciaal dat er eerst gewerkt wordt aan fysiek herstel.

Door langdurige overbelasting van het stresssysteem is de werknemer namelijk hormonaal volledig uit balans. De stresshormonen worden veel eerder actief en het lichaam reageert er veel extremer, en dus emotioneler, op. Om niets schieten lichaam en geest beiden in de ‘fight or flight’ stand en met zorgen over hoe dat ooit weer goed moet komen, blijf je daar 24/7 in hangen.

Ga je op dat moment goedbedoeld van start met gesprekken, dan is het eigenlijk zinloos. Heb je ooit op een open plek in het bos gezeten, omsingeld door tijgers, en tegelijk een gesprek moeten voeren? Dát is wat je vraagt van iemand met een burn-out.
Het heeft geen zin.
De boodschap komt niet binnen.
En als de boodschap wel binnenkomt, dat nog werkt je lijf niet mee. Het begrip is er, maar uitvoeren lukt niet.

Het enige wat werkt is zorgen dat het lijf niet meer zo extreem reageert. En dan pas kan je zinnig in gesprek.

Twijfel je of jij (of je collega) voldoende is hersteld? Zie je een stagnatie in het herstel? Lees dan dit artikel: ‘aan deze signalen herken je dat collega nog niet fysiek hersteld is

De Cortisol-Manager

Het missende puzzelstukje bij duurzaam herstel van stress

Pin It on Pinterest